Scurtă excursie în Prahova: Mănăstirea Turnu, Barajul Paltinu, Teșila-Secăria-Comarnic

Cu fix două zile înainte de prima Ordonanță Militară și intrarea oficială în lockdown, am zis să profităm de o vizită scurtă în locuri care să ne permită distanțarea socială.
Așa că am ales o zi de luni cu drumuri pustii (nici țipenie de om) pentru cea care avea să fie ultima noastră excursie înainte de marea "încuială".

Prima noastră oprire a fost la

Mănăstirea Turnu din Târgșoru Vechi, Prahova


Ca să fiu sinceră, nu mai auzisem de mănăstirea aceasta până acum. Auzisem de mănăstirea omonimă din Vâlcea. Poate și pentru că a fost renovată foarte recent (2014). Cu atât mai mult ne-am gândit că vor crește șansele să găsim acolo distanțarea socială de care aveam nevoie. Ceea ce s-a întâmplat, fiind singurii vizitatori din acea zi (sau cel puțin din acel moment al zilei) 😊


Am parcat așadar în fața zidurilor mănăstirii, am dat Gușterul jos din mașină, am încercat să nu îi dezlipim trenulețul de bebeluș pe care îl plimbă peste tot și care a devenit un fel de prelungire a mâinilor lui (sau ale noastre când are de cules pietricele și vrea să îl paseze în grija altcuiva) și "zburdă, copile!".


Aveam deja o săptămână de când nu mai ieșisem din casă deloc așa că nu vă pot spune bucuria Sfârcolacului și felul în care alerga peste tot ca o capră turbată, spre panica noastră că suntem totuși într-un loc unde e apreciată liniștea.


Am găsit aici un colț plin de istorie. Mănăstirea este ctitoria lui Vlad Țepeș, iar pe aici au trecut toți domnitorii Țării Românești, lucru subliniat dealtfel și de către portretele aflate la intrarea în curtea mănăstirii.

 

Ce mi s-a părut foarte interesant este că unul dintre cei doisprezece călugări ai mănăstirii este medic internist, așa că în cadrul mănăstirii funcționează un cabinet medical dotat cu ecograf și chiar un cabinet stomatologic.
Tot Mănăstirea Turnu este recunoscută și pentru produsele sale apicole sau tincturile din plante, realizate de către călugări. Așa că nu ne-am putut abține să nu luăm și câte un borcan de miere și siropuri pentru Sfârcolac 😊



Tot aici puteți găsi și un centru cultural unde puteți învăța tainele muzicii sau ale picturii. Mai multe detalii despre felul în care este organizată mănăstirea găsiți aici.





În spatele zidurilor mănăstirii este un sit arheologic cu urmele unor vechi terme romane și cu Biserica Albă a lui Mihnea Turcitul, renovată, care funcționează momentan ca muzeu.




Am plecat de la mănăstire, deși tare ne-am fi dorit să ne mai bucurăm de liniștea de acolo și ne-am gândit să mergem spre un loc pe care mai mereu îl găseam aglomerat în weekend-urile de vară,

Barajul / Lacul Paltinu

Pentru întâia dată de când vizităm acest loc, am avut parte de liniște. Am fost noi, lacul și trilurile păsărilor 😊



Și pajiște. Foarte multă pajiște de aruncat cu trenulețul și de zburdat pe ea.


Și pentru întâia oară când localnicii nu își lăsaseră vacile la păscut pe iarba din poieniță. Deci fără balegi, doar mușuroaie. Care sper să fi fost de cârtiță 😂



Am pornit apoi pentru prima dată pe frumoasa "șosea alpină"

Teșila-Secăria-Comarnic

Aer curat, nici măcar un singur turist pe întreg traseul, deci noi și urșii, peisaje foarte faine.
Așa că am oprit din loc în loc pentru a ne bucura de ele, a face câteva poze și bineînțeles, pentru a mai arunca de câteva ori cu trenulețul 😂😂😂




A fost o zi reușită. Dacă am fi știut că va fi ultima zi de hălăduială înainte de a rămâne închiși în casă pe perioadă nedeterminată, am fi stat până târziu în noapte 😔.

Nu am să mai închei cu îndemnul caracteristic al familiei Rachetă, ci am să vă doresc să fiți sănătoși, că asta este cel mai important. Sănătosi la trup, dar mai ales la minte. Și să ieșiți cu bine din carantină. 

Atât.











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Conacul Drugănescu, o oază verde în apropiere de București

Mănăstirea Crasna: drumeție ușoară pentru copii și peisaje de vis, la doar 50 de km de Ploiești

Zece locuri de vizitat în orașul Râmnicu Vâlcea