Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Duminică, 4 august 2019. O zi importantă în istoria curselor de Formula 1: Hungaroring.
Berea pusă la rece, telecomanda așezată bine, canapeaua comodă. Perfecțiune!
"Puuui! Am îmbrăcat Sfârcolacul! Hai, îmbracă-te și tu, te duc undeva frumos! Lasă cursa, că o poți vedea și în reluare. Și e numai bine, că o să știi deja și cine a câștigat. O să fii mai șmecher decât fraierii ăia de vâd cursa fără să știe dinainte cine o câștigă."

Din fericire pentru "Pui", "undeva frumosul" acela se afla la doar o oră de București, în comuna Potlogi, județul Dâmbovița. Și surprinzător, panica lui "Pui" când a auzit că este vorba de un palat brâncovenesc, de a nu da de acceași aglomerație de la Mogoșoaia, unde trebuie să te învârți și jumătate de oră în weekend să găsești un loc de parcare, s-a dovedit a fi nefondată.

Unde mai pui că am făcut mai mult până la ieșirea din București decât drumul efectiv pe autostradă până în Potlogi (se merge pe A1 până la benzinăria OMV de la km 49, apoi mai sunt cca 7 km de mers pe drumul judetean 711A; noi am mers cu waze-ul și ne-a dus foarte bine, chiar dacă pe o mică porțiune din drumul de 7 km nu am avut rețea). Intrarea la Potlogi costă 10 lei biletul pentru adulți și 5 lei biletul pentru copii. Copiii cu vârstă preșcolară nu plătesc intrare.



Renovarea domeniului Potlogi s-a făcut cu fonduri europene, a început în anul 2011 și s-a finalizat în 2015. Anterior renovării, palatul și dependințele sale se aflau în totală degradare, fiind devastate atât de către otomani (1714), cât și de către locuitori.

Cam aşa arătau ruinele ansamblului înainte de renovare:



Interiorul palatului se vizitează cu ghid, inclus în taxa de intrare.
Se poate fotografia, fără bliț și fără a plăti taxă separată.







Curtea Palatului are 23.000 de metri pătrați și este foarte frumos amenajată (deşi nu ar strica puțini copaci care să facă un pic de umbră). 
23.000 de metri pătrați de iarbă și pietricele. Suficient de mari cât să nu poată fi înghițite de Sfârcolac, dar suficient de mici cât să poată fi ascunse în diverse locuri: buzunare, pantofi, ciorapi, chiar și chiloți și "descărcate" apoi în mașină. Da, Sfârcolacul este mare amator de pietricele, pentru el a fost ca în rai ieșirea la Potlogi. Am încercat să ne bucurăm și noi o dată cu el de balastiera descărcată în mașină, dar nu prea ne-a ieșit. Am zis bogdaproste totuși că am ieșit mai în câștig din punctul ăsta de vedere decât dacă am fi fost la mare.

Minusuri:

  • pietricele strânse și apoi scoase de prin te miri ce locuri de cel mic- checked; nu vreau să știu prin ce vibromasaje ar trece cei care încă își poartă copiii în cărucior;
  • heleșteu artificial cu "verdeață îmbietoare"- checked;
  • batut soarele în cap (grădina nu este umbrită de niciun copac)- checked;
  • deshidratare totală dacă este caniculă și plecați plecum câinele surd la vânătoare (adică fără apă la voi; nu aveți de unde lua nimic de mâncare sau de băut)- checked.
Plusuri:

  • ghid inclus în preț;
  • ciudat, știu, dar am să trec la plusuri unul din punctele de la minusuri, acela că nu aveți de unde să cumpărați apă și mâncare; prefer un loc mai liniștit, care să nu fie acaparat de fum de mici, tonete de porumb fiert, vată de zahăr sau chioșcuri cu jucării chinezești lângă care să trebuască să exorcizăm Sfârcolacul (adică genul de locație cu aer de bâlci de țară în care s-a cam transformat Mogoșoaia);
  • toalete foarte curate (nu râdeți, pentru mine este extrem de important ca atunci când îmi duc copilul la baie să nu îmi fie teamă să atingă pereții sau vasul de toaletă).

Curtea este străjuită de dependințele Palatului: cuhnia (bucătăria, care este transformată într-un fel de muzeu cu vase, linguri și obiecte de mobilier folosite în bucătărie), casa servitorilor (care nu se vizitează, acolo fiind localizate birourile administrative).
În partea dreaptă a intrării în curte este Biserica "Sfântul Dumitru", pe care am apucat să o vedem doar pe dinafară, alergând după gușterul mic care urla pentru că fusese scos din zona de pietricele.
Deci pot doar să vă spun că pe dinafară arată bine :)

În curte este amenajat și un labirint verde pentru copii și sunt și două foișoare cu fotolii și canapele din ratan sintetic.




Palatul de la Potlogi a fost o surpriză plăcută şi îl recomand cu drag tuturor celor cărora nu le prieşte aglomerația şi gălăgia de la Mogoşoaia.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Conacul Drugănescu, o oază verde în apropiere de București

Mănăstirea Crasna: drumeție ușoară pentru copii și peisaje de vis, la doar 50 de km de Ploiești

Zece locuri de vizitat în orașul Râmnicu Vâlcea